Visby, Gotlanti

visby-1Ensimmäinen käynti Visbyssä ei tällä kertaa ollut pitkä, mutta silti raportoimisen arvoinen. Gotlannin Länsirannikolla oleva suosittu lomakaupunki oli hiljainen vielä toukokuussa kun tulimme siirtopurjehdukselta Kielistä kohti Espoota. Satama-altaassa oli vain puolen tusinaa venettä, suuri osa puolalaisia, pari ruotsalaista eikä yhtäkään härmäläistä. Kaikki olivat kiinnittyneinä kylkiparkkiin, tilaa kun oli runsaasti.

VisbyVisbyn sisääntulo on aika selkeä, ellei tule ensimmäistä kertaa pimeällä. Satamassa on paljon valoja ja satama-altaan takanurkassa oleva vierasvenesatama on muutaman mutkan päässä sisääntulosta. Huvivenesatama näkyy Navionicsin karttakuvassa oikeassa ylänurkassa. Satamassa on useita poijupaikkoja, tosin huhujen mukaan heinäkuussa ei kannata toivoa oman poijun löytämistä, vaan veneet ovat kylki kyljessä ja allas on täpötäynnä.

Satamasta on noin kilometri vanhan kaupungin laelle. Suurtorin laidalla oli aika reippaan kokoinen ruokakauppa, vaikkei sisäänkäynti siltä ensisilmäyksellä vaikuttanutkaan. Tuoretta tavaraa oli hyllyt pullollaan. Kauppareissulla voi lounastaa torin laidalla olevissa kuppiloissa jos kelit sallii.

Visby on kaunis kaupunki, ja puuhaa riittänee koko perheelle. Ajankohdasta riippuen satamassa voi olla kuulemma hälinää, kun Ruotsalaiset saapuvat paikalle juhlimaan viikonloppuisin. Mantereelta saarelle pääsee pikalautalla.

visby2-1Satamamaksu taisi olla parikymppiä, suihkut toimivat esiladatuilla muovikorteilla, vessat olivat siistit ja jätehuolto toimii. Tarvikekauppa oli suljettu kun omistaja oli lähtenyt kolmeksi vuodeksi maailmanympäripurjehdukselle, mutta satamamestarilla oli avaimet kauppaan. Tiedä sitten miten kaupan varastoja täydennetään ja ehtiikö Bosse kauppaan sesongin kuumimpina päivinä. Polttoainetta sai sataman takanam olevasta altaasta jonne satamahenkilökunta tuli avaamaan pumput pyydettäessä. Tankkausallas on aika ahdas joten kovassa ruuhkassa kannattaa varata hieman aikaa tankkaukseen. Maksutapana kävi luottokortit, automaattia en nähnyt.

Visbyyn tullaan varmasti uudelleen perheen kanssa joku vuosi, mutta saatamme tosin käydä myös muissa kylissä Gotlannissa. Maisemat näyttivät hienoilta ja Visbyn kaupoissa viihtyy myös varustamon hallituksen PJ aivan varmasti useammankin päivän.

,

No comments yet.

Vastaa