Kuivastu, Viro

Navionics_muhuKuivastun satama on Saarenmaan yhteyslauttaterminaali mantereelta Saarenmaalle matkaaville. Kuivastu sijaitsee Muhun saarella, aivan Saarenmaan kupeessa. Huvivenesatama on rakennettu lauttaterminaalin yhteyteen ja tarjoaa veneilijälle oivan etapin.

Kuivastu on satamana erinomainen, ponttoonilaiturit ovat uudehkot, ja aisoihin on helppo kiinnittyä. polttoainetta saa laitureiden välittömästä läheisyydestä, ja saunat ja suihkut ovat hyväkuntoiset. Mutta siihen se sitten jääkin.

kuivastu_lauttaKuivastun satamassa ei nimittäin ole juuri mitään. Lauttaterminaalin pieni kioski tarjoaa juomia, jäätelöä ja pikkutarviketta kuten vessapaperia ja saippuaa. Yläkerran ravintolasta saa mikrossa lämmitettyjä valmishamppareita tai rasvakeittimessä tehtyä Kievin kanaa. Autolauttojen jatkuva kolina saattaa häiritä heikkounisia, mutta eivät ne sentään koko yötä liikennöi. UImarantaa EI OLE lähimaillakaan, ja satamassa uinti on kiellettyä, eikä olisi edes kovin mielekästä.

Kuivastun sataman parasta antia on vuokrata auto, ja lähteä käymään Saarenmaalla. Autoja ei vuokrata varsinaisesti Kuivastusta käsin, vaan Lounarannan naapurisatamasta. Soitto Lounarantaan ja auto järjestyi. Se oli itseasiassa Kuivastun sataman parkkialueella, ja avaimet löytyivät autosta. Helppoa!

mandjalaVuokrasimme auton päiväksi ja suuntasimme Kuressareen jonne on matkaa noin 100km. Kuressaaressa olisi varmasti nähtävää yllinkyllin, meillä lapset hinkusivat jo uimarannalle joten otimme suunnaksi Mädjalan upean hiekkarannan Hotelli Saarenmaan edustalla. Siellä hurahtikin koko päivä, ja paluumatkalla aikaa jäi vain linnassa käyntiin, ruokailuun ja kaupassakäyntiin. Autonvuokra maksettiin Loonarannan satamassa, ja auto palautettiin tällä kertaa takaisin Kuivastuun jossa seuraava vuokraaja jo odotteli tiirikoita laiturilla. Kätevää!

Samalla Lounarannan suunnalla sijaitsee Nami Namaste ruoka/kokous/tapahtumapaikka, jonne ei tosin ole pääsyä ilman ajanvarausta. Piha näytti kyllä oikein viihtyisältä yrttitarhoineen päivineen, ja parkkipaikalla olikin muutamia Suomi-kilvin varustettuja autoja. Samoin samalla suunnalla on Padaste Manor kartanoravintola, jonne ei ole asiaa ilman pöytävarausta. Portinvartija varmistaa asian kun yrittää sisään, ja ravintolassa on tiukka pukukoodi ja omat käyttäytymissäännöt lapsille. Mikäli tänne haluat, ota veneeseen mukaan puku, ja jätä pienet lapset kotiin.

kuressaare_linnaKuivastun satamamaksu oli muistaakseni 20€ luokkaa, mutta meille tarjotiin neljän yöpymisen korttia hintaan 65€. Tällä vihreällä SL Marinas yhtymän kortilla voi siten yöpyä kaikissa heidän satamissaan neljä kertaa 65€ yhteishintaan. Samaan ketjuun kuuluvat Kuivastun lisäksi mm. Kihnu, Roomassaare, Triigi ja Naissaare. Kaikenkaikkiaan satamia on 16kpl pitkin Viron rannikkoa. Matkaa Kuivastuun on Kärdlasta noin 50NM, Kihnusta ja Haapsalusta noin 35NM.

Kuivastua ei voi oikein täysin varauksetta suositella muuten muin etappisatamana tai Kuressaareen haluaville jos ei sinne saakka meinaa purjehtia. Mutta satama itsessään on hyvä ja siisti, joten kyllä siellä kaksi yötä hurahti ihan helposti.

,

No comments yet.

Vastaa