Kärdla, Viro

Kärdlan upouusi huvivenesatama avattiin toukokuussa 2014 suurin ja juhlallisin menoin. Paikalla oli erilaisten lehtiartikkeleiden ja kuulopuheiden mukaan useita suomalaisia ja muiden Itämeren maiden venekuntia juhlistamassa uutta satamaa. Tämä EU-rahoinkin rakennettu satama on uusi tuulahdus Viron alati kasvamassa olevaan huviveneilyyn, ja tuo itseasiassa mukavan lisukkeen myös suomalaisille veneilijöille.

Hiidenmaan pääkaupunkina Kärdlan voisi kuvitella olevan suurikin paikka, mutta kun katsoo Hiidenmaan kokoa tarkemmin, on kyseessä varsin pieni ja hiljainen saari ja siten myös Kärdlan kaupunki, tai itseasiassa kylä, ei juuri erikoisempaa ostohuumaa kasvata. Enkä tarkoita tätä mitenkään huonolla, Hiidenmaan hiljaisuus ja rauhallinen elämänasenne oli itseasiassa hyvinkin viihtyisää. Bilekansalle Hiidenmaa ei tosin sovellu, ei sitten millään.

navionics_hiidenmaaKärdlan satama sijaitsee Hiidenmaan Pohjois-puolella Kärdlan kaupungin kupeessa, vanhan Lehtman sataman alapuolella. Kärdlaan on tehty uusi väylä, johon johtaa selkeät vihreä-valkoiset linjataulut. Satamaan ajo on helppoa. ja ponttoonien välit ovat riittävät satama-manöövereiden tekemiseen. Kärdlan satama löytyy jo Navionicsin uusimmista päivityksistä, ja kevään korjatuista Viron merikarttasarjoista. Satamaan tullessa satamakapteeni Tanel Kukk on useimmiten vastassa laiturilla ohjaamassa sopivaan paikkaan.

navionics_kardlaAivan uunituoreessa satamassa on 60 paikkaa, suurin osa leveitä aisapaikkoja. Aisapaikat ovat jopa niin leveitä, että niitä kaventamalla satamaan saisi varmaan tusinan verran lisää paikkoja. Syvyyttä riittää kolmisen metriä, ja leveimmillään aisojen väliin menee helposti kaksi 4,5m leveää venettä. Ponttoonilaitureilla on sähköt (CE pistoke) ja vesi, portit eivät ole lukittuja. Isommaille aluksille on kylkikiinnitymahdollisuudet aallonmurtajalla. Satamassa on myös polttoainejakelu ja taisi siellä olla myös langaton internet-yhteys.

kardla_rantaSatamassa ei vielä ollut varsinaista satamarakennusta, joten vessat ja suihkut olivat tilapäisesti konteissa. Samoin satamakapteenin toimisto on sijoitettuna konttiparakkin. Paikallisen pursiseuran saunaa sai käyttää, ja se oli päällä joka päivä 17-20. Sauna on yhteinen miehille ja naisille, mutta erilliset pesutilat ja pukukopit löytyvät. Lähin ravintola löytyy noin 400m päästä rannan reunasta. Ravintolassa oli ihan kohtalaista ja edukasta ruokaa, ja sen edessä oli nurmikkoinen uimaranta leikkipuistoineen. Hiekkarantaa kaipaaville vinkkinä sanottakoon, että nurmirannan ulkopuolella, on kahluumatkan päässä aivan mieletön hiekkasärkkä jossa oli rauhallista ja matalaa hiekkarantaa.

kardla_leikkipuistoLähikauppa löytyi noin kilometrin päästä, mutta satamasta kulkee ilmainen pikkubussi tunnin välein paikalliseen Selver markettiin. Selveristä löytyy kaikki tarpeellinen grillihiilistä leluihin ja kertakäyttöastioista grillipihveihin. Satamassa on nimittäin pari kiinteää grillipaikkaa joissa ainakin meidän venekuntamme grillaili parinakin iltana makoisia Selverin grillipihvejä. Grillipaikan vieressä on aivan toimiva lasten leikkipaikka, ja kun poliisiasema on aivan sataman vieressä, ei satamssa juuri järjestyshäiriöitä ole.  Ja kun satamassa olevista yrttilaatikoista kaivelee vielä makoisia ja tuoreita yrttejä marinaadiin, tai vaikka jälkiruoka-Mojitoon, ei satam juuri tästä parane.

majakkaMikäli mieli halajaa pidemmälle saarikierrokselle, saa satamasta vuokrattua autonkin. Itse kurvailimme parhaat päivänsä nähneellä Jeep Commanderilla saarta ympäri. Matkan aikana tutustuimme vanhaan Köpun majakkaan, uimme Kassarin hiekkarannalla, söimme lounasta Leist&Lammas ravintolan upeassa puutarhassa ja kävimme koko saaren ympäri. Näkemättä jäi vielä Militäärimuseo ja vanhat bunkkerit sekä Tahkunan majakka. Auton vuokraus ei Virossa päätä huimaa, 35€ päivävuokralla ei juuri paljoa voi vaatia, mutta Jeeppi oli toimiva menopeli Hiidenmaan hiekkateilläkin.

leist_lammasKärdlan satamaan on matkaa Dirhamista noin 30NM, Kuivastusta ja Hangosta hieman yli 50NM. Satama tulee varmasti olemaan suosittu kun infra on kunnossa, ja saattaa käydä jopa pieneksi 60 venepaikallaan. Satamamaksu oli 18€ ja se sisälsi kaiken tarpeellisen. Tätä satamaa voimme suositella ilman varauksia kaikille Viron kävijöille.

,

No comments yet.

Vastaa